Gazze’de dünyanın gözleri önünde işlenen soykırıma tepki için Yetim Vakfı tarafından ülke genelinde eşzamanlı olarak düzenlenen “Filistinli Çocuklar İçin Çiz” etkinliğine, Fethiye’de öğrencilerin yoğun ilgisi oldu.

Şehit Fethi Bey Parkı meydanında gerçekleştirilen programda öğrenciler, hazırlanan alanda resim kağıtlarına Gazze ve Filistin konulu resimler çizdiler. Sabah saatlerinde başlayan etkinliğe Türk Kızılay Fethiye ve Muğla şubeleri de katkıda bulundu. Gönüllüler tarafından katılımcılara su ikramında bulunulurken, çocuklar Filistinli akranlarının hayallerini boyalar ile onların yerine resmetti. Daha sonra ortaya çıkan eserler, alanda sergilendi.

Bu anlamlı etkinliğe Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, Türk Kızılay Muğla Şube Başkanı Şadi Pirci, Türk Kızılay Fethiye Şube Başkanı Burhanettin Tuna, öğrenciler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri katılım sağladı. Öğrenciler ile birlikte resim çizen protokol heyeti, organizasyon hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Açılış konuşmasını yapan Türk Kızılay Muğla Şube Başkanı Şadi Pirci, “Rabbimizden duamız bu zulmün bir an önce sona ermesi. Sizlerin burada vermiş olduğu bu destek büyük önem arz ediyor. 81 ilde eş zamanlı olarak bu faaliyet gerçekleştiriliyor. Katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yetim Vakfı Muğla Temsilcisi Mübbeye Pirci Aydın konuşmasında, “1917 Balfour Deklerasyonu ile  Yahudi göçlerine açılan ve ardından İsrail’in işgal ve saldırılarına maruz kalan Filistin, 7 Ekim’den bu yana tarihin gördüğü en ağır soykırımı yaşamaktadır. Yüzde 70’ten fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu, 50 bine yakın kişinin şehit olduğu, 100 bine yakın kişinin yaralandığı, 70 binden fazla binanın yerle bir edildiği, 2 milyon insanın yerlerinden edildiği Gazze, insanlık âleminin utanç tablosudur. Başta İslam ülkeleri olmak üzere, kınamanın ötesine geçilmemesinden cesaret bulan işgalciler her geçen gün daha da çirkinleşmektedir” dedi.

Açıklamasını sürdüren Aydın, “BM’nin temel kuruluş felsefesi sayılan ve dünya ülkeleri tarafından değer olarak kabul edilen Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Soykırım Sözleşmesi, Roma Sözleşmesi’ne atıfla İnsanlığa Karşı Suçlar, Cenevre Sözleşmeleri, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi metinler, sadece kâğıt üzerinde kalmış ve defalarca yok sayılmıştır. Bugün itibariyle, Gazze’ye karşı başlatılan soykırımın birinci yılı doldu. Sonuç; bölgenin tamamı yerle bir edilmiş durumda ve bölge halkının en az yüzde 2’si artık hayatta değil... Psikolojik desteğe ihtiyaç duymayan çocuk neredeyse yok. Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle çocuklara vaat edilen hakların tamamı, işgalcilerin postalları altında ezilmekte. Hatta henüz anne karnındaki çocuklara karşı bile soykırım uygulamaları yapılmakta.  Her çocuk fiziksel ve duygusal sömürüden azat olmalıdır. Yaşına göre eğitim alabilmeli, sağlık olanaklarından ve sosyal imkânlardan faydalanabilmeli, kimliğini ve vatandaşlık haklarını alabilmelidir” diye konuştu.

Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Milli Eğitim camiası olarak akademik ve diğer anlamda öğretide bulunuyoruz ancak asil görevimizin vicdanlı nesiller yetiştirmek olduğunu bilerek; çocuklarımızın zulüm altındaki Filistinli kardeşleri ile aynı duyguları paylaşmaları adına bu etkinlikleri destekliyoruz. Dünyanın her yerinde hatta İsrail’in bazı kesimlerinde yaşanan duruma protestolar devam ediyor. Her gün çocuklar ve kadınlar katledilmekte. Katliamın ötesinde bir soykırım ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Dünya maalesef kör, sağır… Vicdanlar susmuş, kalpler kararmış; gücün üstünlüğü tüm dünyaya hakim olmuş. Zulüm abat olmaz, mutlaka bir sonu vardır. Bu zalimlerin sonu da yakındır inşallah” açıklamasında bulundu.

Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, “Her zaman mazlumların yanındayız. Filistin’de çok acı tablolar yaşanıyor. Bu görüntüleri artık içimiz kaldırmıyor. Kadınlar ve çocuklar katlediliyor. Maalesef dünya bunları görmezden geliyor. Millet olarak her zaman mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. Dünyada artık bu zulme tepkiler artarak devam edecektir. Bu zulüm eninde sonunda bitecek ve zalimler cezasını çekecektir” şeklinde konuştu.