Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) yönetimi, Fethiye Kargı’da kurduğu modern tesisle, zararlı böceklerle biyolojik mücadelede Türkiye’ye örnek bir yatırım yapan genç girişimci Ali Rıza Günal’ı iş yerinde ziyaret etti. Günal Biyolojik Tarım laboratuvarlarını gezen FTSO heyeti, tarımda, biyolojik mücadeleye yönelik faaliyetleri hakkında Ziraat Mühendisi Ali Rıza Günal’dan bilgi aldı. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, zararlı böceklere karşı kimyasal ilaçlar yerine biyolojik mücadele yöntemlerini geliştirerek, uluslararası alandaki dev firmalarla yarışan FTSO üyesi genç girişimci Ali Rıza Günal’ı tebrik etti, başarılarının devamını diledi. 

 

11 Aralık 2024 tarihinde FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaya, Meclis Üyesi Halef Savukduran, 2 Nolu Tarım, Hayvancılık, Su Ürünleri Ticareti İle Zirai İlaç Meslek Komitesi Başkanı Burak Boz, Başkan Yardımcısı Kurtuluş Çamurköylü ve Komite Üyesi Muhsin Demir ‘in katıldığı ziyarette dünyanın birçok ülkesine başta domates olmak üzere farklı tarım ürünleri ihraç eden Fethiye’nin tarım sektöründe çevrece bir yaklaşımla üretim yapmasının önemi dile getirildi. 

 

Tarımda biyolojik mücadele ve yatırımı hakkında FTSO heyetine bilgi veren Ali Rıza Günal, zararlı böceklerle mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların, başta bu ilaçları kullanan çiftçiler olmak, tüketicilere dolayısıyla halk sağlığına zarar verdiğinin bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi. Günal, Avrupa'da tarımda biyolojik mücadelenin çok yaygın olduğunu Türkiye'de öneminin yeni yeni anlaşıldığını kaydetti. 

 

Türkiye’de ilk… 

 

Biyolojik mücadeleye ilgisinin üniversite yıllarında, Hollanda firmasında yaptığı staj döneminde başladığını belirten Günal, üniversite yıllarında TÜBİTAK projesi olarak başlayan daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın genç girişimci projesiyle devam eden sürecin yatırıma dönüştüğünü anlattı. Günal, “Bölgemizde ağırlıklı olarak domates yetiştiriliyor. O nedenle ilk olarak domates ile ilgili zararlılarla mücadele kullanılan böceği üreterek işe başladım. İspanya ve Hollanda'da yoğun olarak kullanılan ve ülkemizin ithal ettiği avcı böceğin üretimine başladık. Türkiye’de bu alanda ilk üretim tesisiyiz. Faydalı böceklerin üretimini gerçekleştirdiğimiz tesisimizde modern iklimlendirme ve üretim laboratuvarı yer alıyor. Domatesin yanı sıra biber ve patlıcan zararlıları için de avcı böcek üretimi gerçekleştirmeye başladık. Zararlı böceklere karşı etkili bir biyolojik mücadele yöntemi olarak faydalı böceklerin kitle üretimini gerçekleştiriyor ve ürettiğimiz böcekleri çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz. Bu böcekle birlikte ülkemizde ilk kez bu böceklerin yemlerini de üretiyoruz. Amacımız, doğal dengeyi koruyarak ve çevreye zarar vermeden tarımda sürdürülebilirliğini sağlamak. Bu mücadele yönteminde kimyasal kalıntı olmadığı için ürenler Avrupa pazara tarafından da tercih ediliyor. Bu da üreticilerimizin rekabet gücünü arttırıyor. ” diye konuştu. 

 

Başkan Çıralı: ”Gurur duyduk, her zaman yanındayız” 

 

Günal Biyolojik Tarım laboratuvarlarının ve biyolojik tarım üretim üssü olarak tanımlanabilecek tesisten çok etkilendiğini ve gurur duyduğunu dile getiren FTSO Başkanı Osman Çıralı, şunları söyledi: 

 

“Sürdürülebilir tarıma hizmet eden ve tarımın geleceğine yatırım yapan, Türkiye’deki ilk ve örnek tesisle Fethiye’yi bir adım öne çıkaran genç girişimcimiz, Ali Rıza Günal kardeşimizin başarılarını yakından takip ediyoruz. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Odamız genç girişimciler kurulu üyesi de olan Ali Rıza kardeşimizi yürekten tebrik ediyorum. Ülkemiz tarımına yön verecek Avrupa standartlarında sistemler geliştirerek, kurduğu modern üretim tesislerini ziyaret ederek bilgi aldık. Özverili çalışmalarından dolayı kendisini tebrik ediyorum. Bugünkü ziyaretimizle her zaman yanında olduğumuzu göstermek istedik. Yaptıklarıyla gençlerimize örnek olan Ali Rıza Günal kardeşimize işlerinde başarılar ve bol kazançlar diliyorum.”