Kalp Sağlığı Haftasında kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Kardiyoloji Anabilim Dalı ile Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ortak seminer düzenledi.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşen programda, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Başkanı Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe “Kalp ve Damar Hastalıklarının Önemi ve Risk Faktörleri” konusunu anlattı. Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Öğretim üyesi Prof. Dr. Özcan Başaran ise “Kalp ve Damar Hastalıklarının Risk değerlendirmesi ve Tedavisi” konusu hakkında sunum yaptı. Sunumlar sonrasında katılımcıların sorularına yanıt verildi. Gerçekleşen toplantıya Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Eda Özlek, her iki ana bilim dalının akademik personelleri, intörnler ve öğrenciler katılım sağladı.

Kalp Sağlığı Haftası’nda koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi vurgulandı. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kalp hastalıklarının doğumdan itibaren geliştirilecek olan sağlıklı yaşam tarzı ile engellenebileceği konusunda bilgi verildi. Ülkemizde kalp hastalıklarının görülme yaşının Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğu vurgulandı. Gelişmiş ülkelere göre sigara, tansiyon, obezite gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınamamış olmasına bağlı olarak kalp damar hastalıkları açısından yüksek riskli bir ülke konumunda olduğumuz anlatıldı. Sağlıklı yaşam için 8 adım; sigarayı bırak, sağlıklı beslen, düzenli egzersiz yap, kaliteli ve yeterli uyku, kilo kontrolünü sağla, tansiyonu ölçtür, kan şekeri kontrolünü yaptır, kolesterolü düşür olarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin önemine değinildi.

HABER: MEHMET EMİN TOĞLUK